logo
Column Corné van Zeijl: Een zee van rood

Column Corné van Zeijl: Een zee van rood

Column

Nee, deze column gaat niet over de Rode Zee, maar over de zee van rood op de Chinese beurzen. Beleggers hoopten op positievere koersreacties na de Gouden Week, de week dat Chinezen met nieuwjaar vrij krijgen. Zeker omdat in de rest van de wereld de koersen lekker verder opliepen. In deze week gaat de gemiddelde Chinees terug naar zijn familie in het binnenland en brengen kadootjes en geld in rode envelopjes mee. Dit een enorme consumptiegolf. In de huidige economische omstandigheden is dat ook hard nodig. De economie in China staat er namelijk niet best voor. Men heeft nog veel last van de almaar maar dalende huizenmarkt. Eens goed voor 16% van de Chinese economie. Sinds september 2021 zien we maand op maand lagere prijzen, met uitzondering een kleine periode van begin 2023.

Maand op maand ontwikkeling Chinese nieuwbouwhuizen

Een goede indicator van de echte economische groei is de deflatie die we in China zien. De dalende prijzen worden veroorzaakt door een gebrek aan vraag. Plus een bijzondere factor; de daling in varkensprijzen. Varkensvlees is een relatief grote component in het Chinese boodschappenmandje. En die prijzen zijn hard aan het dalen. Maar ook zonder deze bijzondere factor staan de prijzen onder druk. Wij zouden er blij mee zijn, maar het is een duidelijk teken dat de Chinese economie niet goed draait.

Nu zijn de eerste cijfers van de Gouden week binnengekomen. Op het eerste gezicht ziet het consumentengedrag tijdens de Gouden Week er goed uit. Chinese consumenten hebben 474 miljoen tripjes gemaakt. Dat is 19% dan voor Corona. Ze gaven U$ 88 miljard uit. Ook dat is een record. Echter per trip zijn de uitgaven 9% gedaald. Als we naar de buitenlandse reizen kijken, dan ziet het beeld er minder rooskleurig uit. Buitenlandse reizen zijn een beter indicator. Die doe je voor je lol. De binnenlandse reizen zijn meer een verplicht nummer. Vergelijkbaar met het kerstdiner bij je schoonouders. Bij een buitenlandse reis verwen je je zelf. 

Daarbij zijn er afgelopen nieuwe signalen uit de US gekomen dat alle Chinese auto-importen zullen worden aangepakt. 

Met deze cijfers is alle hoop over een broodnodig herstel van de Chinese de kop in gedrukt. En dus rest ons een zee van rood op de koersenborden. 

Geschreven door
Corné van Zeijl
Corné van ZeijlCardano

Corné is sinds 1986 werkzaam in het effecten vak. Eerst als analist en sinds september 1994 als belegger. Tegenwoordig is hij werkzaam als strateeg/macro econoom en lid van het asset allocatie team van Cardano. Corné is een bekend spreker in verschillende media en op conferenties en schreef verschillende boeken (o.a.: ”Centen en sentiment”, een boek over de psychologische aspecten van het gedrag vanbeleggers). Corné is afgestudeerd in Bedrijfseconomie aan de Haagsche Hoogeschool en VBA/CFA-gecertificeerd.

In de media kom je Corné tegen in het Financieel Dagblad waar hij een wekelijkse column heeft. Verder is hij vaak te zien bij RTLZ, de Telegraaf en de publieke omroepen. Hij heeft bij BNR zijn wekelijkse podcast en maakt iedere week een video op Youtube. Bij BNR kun je hem iedere maandagochtend en vrijdagmiddag horen. Op X kun je hem volgen onder @beursanalist.