logo
De dood van een kanariepiet

De dood van een kanariepiet

Column

Een van Wall Streets meest gevreesde shortsellers hangt zijn pen aan de wilgen. Hindenburg Research, bekend van zijn vernietigende onderzoeksrapporten, stopt ermee. Oprichter Nate Anderson zegt dat zijn carrière ten koste ging van tijd met familie en vrienden. Maar er speelt meer: het leven van een shortseller is steeds lastiger geworden. Anderson is niet de eerste die ermee stopt. Ook Jim Chanos en Andrew Left van Citron Capital hebben het bijltje erbij neergelegd.

In zeven jaar tijd heeft Hindenburg – vernoemd naar de beruchte ramp uit 1937 – een indrukwekkend trackrecord opgebouwd. Hun onderzoeken legden frauduleuze praktijken bloot bij bedrijven als Nikola en Icahn Enterprises. Sommige doelwitten, zoals Lordstown Motors, gingen zelfs failliet. Het meest spraakmakend was wellicht het rapport over het Indiase Adani-imperium, dat miljarden aan beurswaarde in rook zag opgaan.

Anderson begon zijn carrière op beleggingswebsite Seeking Alpha, waar hij zijn eerste onderzoeken publiceerde. Zijn methode was even simpel als effectief: grondig onderzoek naar marktmanipulatie, onethische praktijken en boekhoudkundige trucages. Het mooie is dat hij geen onderscheid des persoons maakt. Of het nu een klein opkomend bedrijf was of een bedrijf in handen van een miljardair. Als het fout was liet hij het weten ook.

Natuurlijk waren niet alle beschuldigingen raak. Maar dat is bij geen enkele shortseller het geval. Recentelijk namen ze nog Carvana onder de loep. Boekhoudfraude concludeert Hindenburg na een onderzoek van 4 maanden en 49 interviews met ex-werknemers, sector experts en concurrenten. De leningen van het bedrijf zouden door onbekende partijen zijn gekocht, tegen dubieuze prijzen, aldus het rapport.  

Maar waarom gaat Anderson er mee stoppen? Meer tijd voor je familie is onder CEO’s vaak een bedekte term als iemand de laan wordt uitgestuurd. Nu is Anderson de eigenaar van het bedrijf dus dat zal het geval niet zijn. De timing van zijn vertrek roept vragen op. Er is een toenemende druk van toezichthouders en rechtszaken tegen shortsellers. Beleggers zijn verdeeld. Sommigen prijzen de waakhondfunctie van partijen als Hindenburg, anderen zien hen als opportunisten die bedrijven kapot maken voor eigen gewin. Beide zijn een beetje waar, denk ik. 

Wat rest is de vraag: wie gaat nu de rol van financiële waakhond vervullen? Want shortsellers als Anderson vervullen een belangrijke functie in de beleggingswereld. Ze zijn als de kanariepiet in de kolenmijn. En die hebben we keihard nodig in deze tijden waarin hebzucht en bedrog nog altijd de boventoon voeren. Maar deze kanariepiet ligt met de pootjes omhoog.

Geschreven door
Corné van Zeijl
Corné van ZeijlCardano

Corné is sinds 1986 werkzaam in het effecten vak. Eerst als analist en sinds september 1994 als belegger. Tegenwoordig is hij werkzaam als strateeg/macro econoom en lid van het asset allocatie team van Cardano. Corné is een bekend spreker in verschillende media en op conferenties en schreef verschillende boeken (o.a.: ”Centen en sentiment”, een boek over de psychologische aspecten van het gedrag vanbeleggers). Corné is afgestudeerd in Bedrijfseconomie aan de Haagsche Hoogeschool en VBA/CFA-gecertificeerd.

In de media kom je Corné tegen in het Financieel Dagblad waar hij een wekelijkse column heeft. Verder is hij vaak te zien bij RTLZ, de Telegraaf en de publieke omroepen. Hij heeft bij BNR zijn wekelijkse podcast en maakt iedere week een video op Youtube. Bij BNR kun je hem iedere maandagochtend en vrijdagmiddag horen. Op X kun je hem volgen onder @beursanalist.