logo
De Taylor Swift economie

De Taylor Swift economie

Column

Een van de grootste hits van Taylor Swift was Cruel Summer. Afgelopen zomer was allesbehalve cruel voor Taylor Swift. Haar ster rees tot grote hoogten. Al haar concerten waren uitverkocht. Zelfs de bioscoopversie van haar concerten was een hit. Ik vind het bijzonder dat mensen zelfs naar de bioscoop gaan om een concert te zien. 

Het geeft aan hoeveel de gemiddelde Amerikaanse consument snakt naar entertainment, na corona. De dienstensector loopt prima. De restaurants zijn nog steeds vol. De inkoopmanagers indices voor de dienstensector hobbelen allemaal een beetje boven de 50. Terwijl als we naar het productie segment kijken, dan zien we een veel somberder beeld. 

Een van de redenen is dat de consumenten wel even genoeg spullen hebben gekocht. Daarom zie je nu ook de autoverkopen terugvallen. Dat was ook terug te zien in de inflatiecijfers van afgelopen week. Sommige producten worden goedkoper. Hertz verkoopt haar voorraad Tesla’s bijvoorbeeld met grote korting. Een Tesla van 2 jaar oud kun je nu voor U$ 18.000 kopen. Niet voor niets moet Hertz een kwart miljard afschrijven op har auto vloot. De goederen inflatie staat dus onder druk. Maar de service inflatie is er nog volop. Even terug naar Tailor Swift. Ik kwam een oude advertentie tegen uit 2007. Toen kostte een kaartje nog U$20. Oké toen was ze ook nog bekend. Maar even ter vergelijking. Binnenkort treedt ze in Parijs op. Het goedkoopste kaartjes kost eur 850. Dan heb je zij aanzicht. Ik sla even over (ook omdat ik geen ben). Als meer concertbezoekers dat doen daalt de vraag vanzelf en normaliseren de prijzen weer. Of zoals het gezegde onder economen luist, het beste recept tegen hoge inflatie is hoge inflatie. 

Geschreven door
Corné van Zeijl
Corné van ZeijlCardano

Corné is sinds 1986 werkzaam in het effecten vak. Eerst als analist en sinds september 1994 als belegger. Tegenwoordig is hij werkzaam als strateeg/macro econoom en lid van het asset allocatie team van Cardano. Corné is een bekend spreker in verschillende media en op conferenties en schreef verschillende boeken (o.a.: ”Centen en sentiment”, een boek over de psychologische aspecten van het gedrag vanbeleggers). Corné is afgestudeerd in Bedrijfseconomie aan de Haagsche Hoogeschool en VBA/CFA-gecertificeerd.

In de media kom je Corné tegen in het Financieel Dagblad waar hij een wekelijkse column heeft. Verder is hij vaak te zien bij RTLZ, de Telegraaf en de publieke omroepen. Hij heeft bij BNR zijn wekelijkse podcast en maakt iedere week een video op Youtube. Bij BNR kun je hem iedere maandagochtend en vrijdagmiddag horen. Op X kun je hem volgen onder @beursanalist.