logo
Laatste kans voor Haley, maakt het uit

Laatste kans voor Haley, maakt het uit

Column

Deze week is de laatste kans voor Nikki Haley. Dan zijn de voorverkiezingen voor de kandidaat voor de Republikeinse partij in de staat New Hampshire. New Hampshire is nog redelijk in het midden van het politiek spectrum. Als ze deze niet wint zijn haar kansen eigenlijk verkeken. Ron DeSantis heeft zich al teruggetrokken. Afgelopen zomer nog enige kans te maken, maar veel kiezers willen toch liever the Real Thing, zijnde Donald Trump en geen mini Trump. Haley blijft waarschijnlijk in de race tot en met Super Tuesday, 5 maart, dan gaan 12 staten stemmen voer de Republikeinse kandidaat.

Hoe de voorverkiezingen ook lopen, er lijkt een hele kleine kans dat Trump het niet wordt. Bij de wed kantoren loopt Trump flink voor op Biden om de verkiezingen uiteindelijk te winnen. Een van de grootste minpunten van Biden is en blijft toch zijn leeftijd. Hoewel hij niet eens zoveel ouder dan Trump is, komt hij toch brozer over. Biden is nu 81 jaar oud. Op 20 november wordt hij 82 jaar. Volgens de actuariële tabellen is de kans dat de een Amerikaanse man van 82 in de 12 maanden daarop overlijdt 8,0%. Trump is dan 78 jaar. Zijn overlijdenskansen zijn dan 5,5%.

Over algemeen denken beleggers dat verkiezingsuitslagen een beperkte invloed op de economie hebben. Immers de economie heeft haar eigen dynamiek en de regering kan slechts de randvoorwaarden een beetje aanpassen. Tijdens de afgelopen twee presidentsperiodes was dat anders. Amerikaanse bedrijven hebben sterk geprofiteerd van Trump’s belastingverlagingen. Op economisch vlak deed het echter weinig. In de tijd van Ronald Reagan had het nog wel impact, maar tegenwoordig is het belastinginstrument erg bot geworden. Het winstniveau van bedrijven kwam op een hoog plateau te liggen, maar dat gold ook voor het begrotingstekort. In het Trump II tijdperk zullen de belastingen waarschijnlijk verder verlaagd worden en gaan de begrotingstekorten omhoog. 

De impact op de financiële markten van Trump’s verkiezingen in 2016 was groot. De rente op staatsobligaties steeg hard omdat beleggers vreesden dat de begrotingstekorten zou oplopen. Dat werd inderdaad bewaarheid, maar beleggers gaven er na de initiële reactie verder geen aandacht aan. De beloften om bedrijfsbelastingen te verlagen zorgde een stijging van de aandelenkoersen

De winstpiek als gevolg van de belastingverlaging van Trump was in 2018 duidelijk te zien.

Al met al zal de focus van beleggers dit jaar op de Amerikaanse verkiezingen blijven. Voor de korte termijn zou een Trump overwinning het meest positief voor aandelenbeleggers zijn. Voor de lange termijn zal het negatief uitwerken, door een afzwakking van het Westerse machtsblok, meer geo politieke spanningen, de ondermijning van het rechtssysteem en meer handelsoorlogen. 

Geschreven door
Corné van Zeijl
Corné van ZeijlCardano

Corné is sinds 1986 werkzaam in het effecten vak. Eerst als analist en sinds september 1994 als belegger. Tegenwoordig is hij werkzaam als strateeg/macro econoom en lid van het asset allocatie team van Cardano. Corné is een bekend spreker in verschillende media en op conferenties en schreef verschillende boeken (o.a.: ”Centen en sentiment”, een boek over de psychologische aspecten van het gedrag vanbeleggers). Corné is afgestudeerd in Bedrijfseconomie aan de Haagsche Hoogeschool en VBA/CFA-gecertificeerd.

In de media kom je Corné tegen in het Financieel Dagblad waar hij een wekelijkse column heeft. Verder is hij vaak te zien bij RTLZ, de Telegraaf en de publieke omroepen. Hij heeft bij BNR zijn wekelijkse podcast en maakt iedere week een video op Youtube. Bij BNR kun je hem iedere maandagochtend en vrijdagmiddag horen. Op X kun je hem volgen onder @beursanalist.