logo

Afl. 1: Bulls & Bears: Energiecrisis en stijgende rente

Na twee succesvolle edities ging op vrijdag 23 september het derde seizoen van Bulls & Bears van start. In deze wekelijkse beleggerstalkshow van RTL Z is aandacht voor actualiteiten, komen meningen van verschillende experts voorbij en is er volop ruimte voor fun. In de eerste aflevering van dit derde seizoen komen onder andere de stijgende rente en energiecrisis voorbij.

In de studio bij Gerben van Driel schoven deze eerste aflevering bekende en onbekende gezichten aan: Martijn Rozemuller van fondhuis Van Eck, professioneel beurshandelaar Pim Bertens, Michael van de Poppe van cryptoplatform EightGlobal en Leander van Duijvenbode van BUX.

Spreiden over energiebedrijven

Het sentiment op de beurs overwegend negatief en dat heeft onder andere te maken met wat er gaande is op de energiemarkt. Consumenten voelen dit vooral in de portemonnee door de stijgende gas- elektriciteitsprijzen, maar wat is de impact hiervan op de beurs? En hoe ga je hier al belegger mee om? Is het bijvoorbeeld slim om nu in Shell te investeren?
Rozemuller noemt dit een lastige en gevoelige vraag: “Vanwege duurzaamheidscriteria zou je misschien wat minder naar Shell moeten kijken, maar als je naar de cijfers en grafieken van dit jaar kijkt heeft Shell het goed gedaan.” Dat laat volgens Rozemuller zien dat we nog best afhankelijk zijn van fossiele energie en daar niet zomaar zonder kunnen. “Als belegger moet je daarom een goede spreiding aanbrengen tussen de verschillende energiebedrijven waarin je belegt.”

Waardeaandelen of groeiaandelen?

De rente stijgt harder dan ooit, hoe ga je hier als belegger mee om? Instappen of juist niet? “Als je je geld nu op een spaarrekening zet weet je zeker dat het minder waard wordt.”, begint Van Duijvenbode. Voor de korte termijn adviseert hij om te kijken naar waardeaandelen zoals Unilever in plaats van naar groeiaandelen als Uber. “Waardeaandelen lijken het onzekere tijden beter te doen dan groeiaandelen.”

Voor de langere termijn zou je over een bepaalde periode elke keer een beetje kunnen inleggen in een ETF of een mandje aandelen die je zelf uitkiest, periodiek beleggen dus. “Op die manier spreid je je aankopen uit en wordt je gemiddelde aankoopprijs uit gemiddeld.”

Bekijk hier de hele aflevering terug: